0

آشنایی با خطرات و علائم بلوغ زودرس در کودکان

آشنایی با خطرات و علائم بلوغ زودرس در کودکان

فهرست عناوین

بلوغ زودرس، به زمانی اطلاق می شود که بدن کودک خیلی زود شروع به تغییر به سمت بدن بزرگسالان (بلوغ) می کند. آغاز بلوغ قبل از 8 سالگی در دختران و قبل از 9 سالگی در پسران بلوغ زودرس محسوب می شود. بلوغ شامل رشد سریع استخوان ها و عضلات، تغییر در شکل و اندازه بدن و رشد توانایی تولید مثل بدن است.

علت و علائم بلوغ زودرس را اغلب نمی توان یافت. به ندرت برخی شرایط مانند عفونت، اختلالات هورمونی، تومورها، ناهنجاری های مغزی یا جراحات ممکن است باعث بلوغ زودرس در فرزندان شوند. درمان بلوغ زودرس کودکان به طور معمول شامل دارو برای به تاخیر انداختن رشد بیشتر است.

شناخت اصلی ترین علائم بلوغ زودرس در فرزندان

علائم و نشانه های بلوغ زودرس شامل موارد زیر قبل از 8 سالگی در دختران و قبل از 9 سالگی در پسران است. در ادامه علائم بلوغ در پسران و دختران را بیان میکنیم:

  • رشد پستان و نخستین قاعدگی در دختران
  • بزرگ شدن بیضه ها و آلت تناسلی پسران
  • رشد موهای صورت و تغییر صدا در پسران
  • رشد موهای شرمگاهی یا زیر بغل
  • رشد سریع آکنه
  • بوی بدن بزرگسالان

برای درمان بلوغ زودرس فرزندان چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

اگر کودک شما هر یک از علائم یا نشانه های بیماری بلوغ زودرس را دارد برای ارزیابی به پزشک اطفال مراجعه کنید. دقت داشته باشید که تنها زمانی نیاز به مراجعه به پزشک و مصرف دارو است که نشانه ها زودتر از زمان مشخص ایجاد شود. گاهی خانواده ها از ترس سلامت فرزندان و علائم بلوغ زودرس کودکشان بدون دلیل سراغ پزشک و دارو میروند.

نشانه های بلوغ زودرس در فرزندان چیست؟

اصلی ترین دلایل و علل ایجاد و بروز بلوغ زودرس در کودکان چیست؟

برای درک اینکه چه چیزی باعث بروز بیماری بلوغ زودرس در برخی از کودکان می شود باید بدانید چه عواملی باعث شروع بلوغ می شود. مغز این فرآیند را با تولید هورمونی به نام هورمون آزادکننده گنادوتروپین ‌ها (GnRH) آغاز می کند. هنگامی که این هورمون به غده هیپوفیز می رسد، غده لوبیایی شکل کوچکی در پایه مغز- منجر به تولید هورمون های بیشتری در تخمدان برای خانم ها (استروژن) و بیضه برای مردان (تستوسترون) می شود.

استروژن در رشد و نمو خصوصیات جنسی زنان نقش دارد و تستوسترون مسئول رشد و نمو ویژگی های جنسی مردان است. اینکه چرا این روند در برخی از کودکان از اوایل آغاز می شود به این مسئله بستگی دارد که آنها علائم بلوغ زودرس مرکزی دارند یا بلوغ زودرس محیطی باعث ایجاد این مشکل در بدن آن ها شده است.

  درمان، دلایل و علت ادرار خونی در بارداری چیست؟

ویژگی های ایجاد بلوغ زودرس مرکزی

علت این نوع بلوغ زودرس اغلب قابل شناسایی نیست. در بلوغ مرکزی زودرس روند بلوغ خیلی زود شروع می شود. در غیر این صورت الگو و زمان بندی مراحل کار طبیعی است. برای اکثر کودکان مبتلا به این بیماری هیچ مشکل اساسی پزشکی و هیچ دلیل قابل تشخیصی برای بلوغ زودرس وجود ندارد. در موارد نادر بلوغ زودرس مرکزی ممکن است به دلیل موارد زیر ایجاد شود:

  • تومور در مغز یا نخاع (سیستم عصبی مرکزی)
  • نقص در مغز هنگام تولد و تجمع مایعات اضافی (هیدروسفالی) یا تومور غیر سرطانی (هامارتوم)
  • اشعه به مغز یا نخاع
  • آسیب به مغز یا نخاع
  • سندرم مک کین آلبرایت، یک بیماری ژنتیکی نادر است که بر استخوان ها و رنگ پوست تاثیر می گذارد و باعث مشکلات هورمونی می شود
  • هیپرپلازی آدرنال مادرزادی، گروهی از اختلالات ژنتیکی شامل تولید غیرطبیعی هورمون توسط غدد فوق کلیوی
  • کم کاری تیروئید، وضعیتی که در آن غده تیروئید به اندازه کافی هورمون تولید نمی کند

علت بروز علائم بلوغ زودرس محیطی چیست؟

استروژن یا تستوسترون در بدن کودک باعث این نوع بلوغ زودرس می شود. کمتر علائم بلوغ زودرس محیطی بدون درگیری هورمونی در مغز (GnRH) رخ می دهد که به طور معمول شروع بلوغ را تحریک می کند. در عوض، علت انتشار استروژن یا تستوسترون در بدن به دلیل مشکلات تخمدان ها، بیضه ها، غدد فوق کلیوی یا غده هیپوفیز است.

در دختران و پسران موارد زیر ممکن است منجر به بروز علائم بلوغ زودرس محیطی شود:

  • توموری در غدد فوق کلیوی یا هیپوفیز که استروژن یا تستوسترون آزاد می کند
  • سندرم مک کین آلبرایت، یک اختلال ژنتیکی نادر است که روی رنگ پوست و استخوان ها تاثیر می گذارد و باعث مشکلات هورمونی می شود
  • قرار گرفتن در معرض منابع خارجی استروژن یا تستوسترون مانند کرم ها یا پماد ها

 

در دختران بلوغ زودرس محیطی نیز ممکن است با موارد زیر همراه باشد:

  • کیست های تخمدان
  • تومورهای تخمدان

در پسران، علائم بلوغ زودرس محیطی نیز ممکن است به دلیل موارد زیر ایجاد شود:

  • توموری در سلول های تولید کننده اسپرم (سلول های زایا) یا در سلول های تولید کننده تستوسترون (سلول های لیدیگ)
    یک اختلال نادر به نام زودرس جنسی خانوادگی مستقل از گنادوتروپین که به دلیل نقص در یک ژن ایجاد می شود منجر به تولید زودرس تستوسترون در پسران به طور معمول در سنین 1 تا 4 سالگی می شود

درمان و علائم بلوغ زودرس کودکان

شناخت مهم ترین خطرات بروز بلوغ زودرس در کودکان

بیماری بلوغ زودرس خطرات و مشکلات خاص خود را برای فرزند ایجاد میکند. یک سری عوامل باعث تشدید ایجاد بلوغ زودرس در بچه ها میشود. در ادامه عواملی که خطر بلوغ زودرس کودک را افزایش می دهد عبارتند از:

  مزایا و معایب استفاده از گهواره نوزاد قدیم و جدید

جنسیت دختر: دختران به احتمال بسیار زیاد دچار بلوغ زودرس می شوند.

نژاد آفریقایی آمریکایی: به نظر می رسد بلوغ زودرس بیشتر از کودکان نژادهای دیگر آفریقایی آمریکایی را تحت تاثیر قرار می دهد.
چاقی: کودکانی با اضافه وزن قابل توجه بیشتر در معرض خطر بلوغ زودرس قرار دارند.

قرار گرفتن در معرض هورمون های جنسی: تماس با کرم یا پماد استروژن یا تستوسترون یا سایر مواد حاوی این هورمون ها (مانند داروهای بزرگسالان یا مکمل های غذایی) خطر ابتلا به بلوغ زودرس کودک را افزایش می دهد.

داشتن سایر شرایط پزشکی: بلوغ زودرس ممکن است عارضه سندرم مک کین آلبرایت یا هیپرپلازی مادرزادی آدرنال باشد، شرایطی که شامل تولید غیرطبیعی هورمون های مردانه (آندروژن) است. در موارد نادر بلوغ زودرس نیز ممکن است با کم کاری تیروئید همراه باشد.

دریافت پرتودرمانی از سیستم عصبی مرکزی: پرتودرمانی برای تومورها، سرطان خون یا سایر شرایط می تواند خطر ایجاد علائم بلوغ زودرس را افزایش دهد.

اصلی ترین عوارض بلوغ زودرس کودکان

مهم ترین عوارض احتمالی علائم بلوغ زودرس عبارتند از:

قد کوتاه: كودكانی كه علائم بلوغ زودرس دارند در مقایسه با همسالان خود در ابتدا به سرعت رشد كرده و قد بلندی دارند، اما از آنجا که استخوان های آنها سریع تر از حد طبیعی بالغ می شوند آنها اغلب زودتر از حد معمول رشد نمی کنند. این امر باعث می شود در بزرگسالی کوتاهتر از حد متوسط باشند.

درمان بلوغ زودرس به ویژه هنگامی که در کودکان بسیار خردسال اتفاق می افتد به آنها کمک می کند تا از آنچه که بدون درمان رشد می کنند بلندتر شوند.

مشکلات اجتماعی و عاطفی: دختران و پسراني كه علائم بلوغ زودرس را بسيار پيش از همسالان خود آغاز مي كنند نسبت به تغييراتي كه در بدن آنها رخ مي دهد به شدت خودآگاه می شوند. این امر ممکن است بر عزت نفس شان تاثیر بگذارد و خطر افسردگی یا سوءمصرف مواد را افزایش دهد.

راه های جلوگیری از بروز بلوغ زودرس در فرزندان

نمی توان از برخی از عوامل خطر ایجاد علائم بلوغ زودرس مانند جنسیت و نژاد جلوگیری کرد، اما مواردی وجود دارد که می توانید برای کاهش احتمال بلوغ زودرس کودک خود انجام دهید، از جمله:
دور نگه داشتن کودک از منابع خارجی استروژن و تستوسترون مانند داروهای تجویز شده برای بزرگسالان در خانه یا مکمل های غذایی حاوی استروژن یا تستوسترون. همچنین کودک خود را برای حفظ وزن سالم و تغذیه و تناسب اندام تشویق کنید.

منبع: www.alodoctor.com

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

چهار − یک =