0

علت نشانه ها و درمان زخم اثنی عشر یا دوازدهه چیست؟

علت نشانه ها و درمان زخم اثنی عشر یا دوازدهه چیست؟

فهرست عناوین

زخم دوازدهه یا اثنی عشر نوعی زخم گوارشی است که در بخش ابتدایی روده کوچک بروز می کند. این زخم سبب معده درد، خونریزی های احتمالی و سایر علائم گوارشی می شود. در این مطلب با دلایل، علائم و درمان زخم اثنی عشر یا دوازدهه آشنا می شویم. با بانوی پارسی همراه باشید.

بهترین روش های درمان زخم اثنی عشر یا دوازدهه با طب سنتی

زخم دوازدهه یا اثنی عشر نوعی زخم گوارشی می باشد که در بخش ابتدایی روده کوچک، بروز می کند. زخم گوارشی همان قسمت های تحلیل رفته و آسیب دیده در لایه پوشش دهنده معده و دوازدهه است که سبب بروز معده درد، خونریزی احتمالی و سایر علائم گوارشی می شود. شایع ترین و مهم ترین علت زخم اثنی عشر یا دوازدهه، عفونت میکروبی معده می باشد که با باکتری های هلیکوباکتر پیلوری مرتبط است.

بهترین روش های درمان زخم اثنی عشر یا دوازدهه با طب سنتی

از علائم رایج زخم اثنی عشر بروز درد در بخش فوقانی شکم دقیقا زیر جناغ سینه می باشد و فردی که تایم غذا خوردنش به هم ریخته باشد و یا اگر مدتی طولانی گرسنه باشد، دچار این درد می شود. افرادی که این وضعیت را دارند باید بیشتر مراقب بوده چرا که به تدریج دچار زخم دوازدهه می شوند.

مواد غذایی بعد از آمیخته شدن در معده وارد اولین بخش روده کوچک یا دوازدهه می شوند. زخم دوازدهه رایج ترین محل زخم های گوارشی به حساب می آید. قابل ذکر است که درمان های خانگی زخم دوازدهه بسیار موثر است ولی بعضی از بیماران با علائم پایدار به معالجه پزشکی نیاز دارند.

تشخیص علائم زخم اثنی عشر یا دوازدهه

پزشک متخصص به بیمار در یافتن راهی موثر جهت کنترل و مهار درد، نفخ، حالت تهوع و سایر علائم مرتبط به سیستم گوارش که به دلیل زخم دوازدهه ایجاد شده، کمک می نماید. در ادامه این مقاله با اصلی ترین علت، نشانه ها و درمان زخم اثنی عشر یا دوازدهه بیشتر آشنا می شوید.

مهم ترین علائم زخم دوازدهه روده چیست؟

زخم دوازدهه به معنی خراش یا زخم عمیقی به قطری بین ۱ تا ۲ سانتی متر است که عموما در ناحیه دوازدهه یا ابتدای روده کوچک به وجود می آید. برعکس باور افراد، شایع ترین محل ایجاد زخم معده محسوب نمی شود. معمولا در نود درصد موارد زخم ها در ناحیه اثنی عشر ایجاد می شود و تنها در ۱۰ یا ۲۰ درصد موارد ممکن است در معده روی دهد. زخم های این ناحیه احتمال بدخیم شدن را نداشته ولی زخم های به وجود آمده در معده احتمال بدخیم شدن را دارند.

مهم ترین علائم زخم دوازدهه روده چیست؟

از این رو زخم معده پس از آندوسکوپی نمونه برداری شده در حالی که معالجه و درمان زخم اثنی عشر یا دوازدهه بدون نمونه برداری توسط پزشک متخصص گوارش شروع می شود. از نظر شیوع حدود ده درصد تمام افراد به ویژه کشورهای در حال پیشرفت که شیوع زخم دوازدهه و معده در آن ها زیادتر است، به این عارضه مبتلا می باشند.

  پیشگیری و درمان لک بارداری و عوامل موثر ملاسما

اصلی ترین دلایل بروز زخم دوازدهه یا اثنی عشر چیست؟

عوامل مختلفی باعث ایجاد زخم اثنی عشر یا دوازدهه میشود که با دانستن آن ها میتوان تا حد زیادی از بروز این بیماری گوارشی پیشگیری کرد. از دلایل رایجی که سبب بروز زخم دوازدهه می باشند عبارتند از :

۱. عفونت میکروبی معده

دلیل اصلی ایجاد زخم معده و زخم دوازدهه؛ عفونت میکروبی به اسم هلیوباکترپیلوری است. معمولا این عفونت در مخاط معده ایجاد شده و شایع ترین نوع عفونت محسوب می شود. البته شیوع این زخم ها در کشورهای پیشرفته تر کاهش یافته است.

اصلی ترین دلایل بروز زخم دوازدهه یا اثنی عشر چیست؟

۲. مصرف زیاد مسکن ها و ایجاد زخم اثنی عشر

دومین دلیل شایع ایجاد زخم معده و دوازدهه مصرف زیاد مسکن است. در کشورهایی که این عفونت ریشه کن شده مصرف بالای مسکن به هر نوع و شکلی می تواند عاملی برای بروز زخم اثنی عشر باشد.

۳. بروز زخم اثنی عشر و معده به دلیل سیگار کشیدن

دلیل عمده دیگر بروز زخم های دوازدهه و معده مصرف دخانیات و سیگار گزارش شده است. از دیگر دلایل بروز زخم دوازدهه می توان به داروهای غیر استروئیدی(نظیر ایبوپروفن؛ قرص ناپروکسن؛ آسپرین و …)، بیماری شدید، سابقه پرتودرمانی، فشار عصبی و مصرف دخانیات اشاره نمود.

بروز زخم اثنی عشر و معده به دلیل سیگار کشیدن

تشخیص نشانه ها و علائم زخم اثنی عشر یا دوازدهه

زخم دوازدهه معمولا به صورت درد یا سوزش در ناحیه فوقانی شکم و زیر استخوان جناق حس می شود. به طور معمول این علائم موقع گرسنگی تشدید  پیدا می کند و معمولا با مصرف شربت های ضد اسید و خوردن غذا بهبود می یابد. حتی علائم ممکن است فرد را از خواب بیدار نموده و گاه با تهوع، نفخ و بیشتر شدن درد بعد از مصرف غذا همراه می شود.

احتمال دارد به صورت روزانه یا هر مدت یک بار علائم زخم دوازدهه یا اثنی عشر تجربه شود. در این موقع هر یک از علائم شکمی که در ذیل بیان شده ممکن است به صورت شدید در فرد بروز کند:

تشخیص نشانه ها و علائم زخم اثنی عشر یا دوازدهه

  • باد گلو
  • نفخ
  • احساس سیری مفرط
  • سوزش معده و درد شدید قسمت پایین شکم
  • از دست دادن اشتها
  • کاهش ناگهانی وزن
  • حالت تهوع همراه با استفراغ یا بدون استفراغ

در مواردی زخم های دوازدهه می تواند تهدید کننده جان فرد شود. از جمله درد شدید شکمی، مدفوع خونی و استفراغ خونی.

مهم ترین خطرات و عوارض زخم اثنی عشر یا دوازدهه چیست؟

تشخیص دقیق زخم ها به شیوه آندوسکوپی صورت می گیرد و باید از مصرف خودسرانه دارو برای کاهش درد اکیدا خودداری شود. همچنین در صورت مشاهده هر یک از علائم، به پزشک مراجعه شود. پس از تشخیص خوشبختانه با مصرف ۲-۴ هفته دارو زخم ها خوب می شوند. مگر این که زخم ها بزرگ بوده و به زمان بیشتری برای بهبود نیاز شود.

  دلایل و 8 روش خانگی برای گرفتن جرم گوش

لازم به ذکر است ۵۰ درصد زخم ها هیچ نوع علامتی ندارند. از این رو فرد احساس ناراحتی نداشته و برای درمان آن اقدام نمی کند. به این ترتیب ممکن است زخم معده پیشرفت کرده و به سمت عوارض سوق یابد. از عوارض زخم دوازدهه یا اثنی عشر می توان به موارد زیر اشاره نمود:

مهم ترین خطرات و عوارض زخم اثنی عشر یا دوازدهه چیست؟

  • اصلی ترین عارضه این است که دوزادهه یا معده در محل سوراخ شده و با این اتفاق، محتویات اسیدی به درون محوطه باز شکمی وارد می شود و درد بسیار شدید ناگهانی در معده یا در شکم روی می دهد. این افراد به طور معمول به جراحی اورژانسی نیاز دارند.
  • خونریزی های مکرر معده
  • مسدود شدن خروجی معده

همه این عوارض برای سلامت جدی بوده و به طور اورژانسی مورد بررسی و درمان قرار می گیرند.

روش های درمان زخم اثنی عشر یا دوازدهه با دارو و طب سنتی

درمان زخم اثنی عشر به دو روش دارویی و خانگی امکان پذیر است. خوشبختانه درمان این زخم راحت بوده و برخلاف تصور افراد، بیماری خوش خیمی محسوب می شود که با درمان پیشرفته و به روز که سبب از بین رفتن عفونت معده می گردد، زخم کاملا خوب می شود. همچنین در آینده نیز عود نمی کند.

رژیم غذایی و تغذیه به درمان زخم اثنی عشر کمک شایانی خواهد کرد. توصیه می شود افراد مبتلا، از مواد غذایی سرشار از فیبر استفاده کنند. همچنین ویتامین A هم در این افراد به طور منظم مصرف شود. با پیروی از مراقبت های پزشکی توسط متخصص گوارش، دوره درمان زخم اثنی عشر یا دوازدهه آغاز می شود. برای تشخیص این که به زخم مذکور مبتلا هستید نیاز به انجام آزمایش می باشد.

روش های درمان زخم اثنی عشر یا دوازدهه با دارو و طب سنتی

۱. درمان های دارویی زخم اثنی عشر یا دوازدهه معده

 از درمان های دارویی زخم اثنی عشر می توان به مصرف یک دوره آنتی بیوتیک اشاره نمود. در صورتی که زخم ایجاد شده به دلیل عفونت هلیکوباکتر پیلوری باشد، آنتی بیوتیک قسمت اصلی و عمده دوره درمانی می باشد. برای پیشگیری از عفونت و بروز دوباره زخم معده، مصرف دقیق آنتی بیوتیک طی دوره اهمیت دارد. از جمله آنتی بیوتیک های این درمان می توان کپسول آموکسی سیلین، قرص مترونیدازول؛ کلاریترومایسین، و تتراساکیلین را نام برد.

از دیگر داروها برای درمان زخم اثنی عشر یا دوازده، این زخم گوارشی باید به داروهایی مانند مهارکننده پروتون پمپ و گیرنده H2 هیستامین که از میزان اسید معده می کاهند اشاره کرد. داروهای مهارکننده پروتون پمپ در درمان زخم اثنی عشر شامل اسموپرازول؛ لانسوپرازول؛ امپرازول، پنتوپرازول بوده و از داروهای گیرنده H2 هیستامین می توان به فاموتیدین، رانیتیدین، سایمیتیدین اشاره نمود.

۱. درمان های دارویی زخم اثنی عشر یا دوازدهه معده

در صورتی که اسهال یا استفراغ داشته باشید، کنترل و تامین مایعات و الکترولیت های بدن می تواند قسمتی از یک درمان موفق محسوب شود.

  چربی سوزی تا تقویت قلب، با ورزش ایروبیک !

۲. درمان های خانگی زخم اثنی عشر یا دوازده یا زخم معده با طب سنتی

برای از بین بردن و درمان انواع زخم معده و درمان زخم اثنی عشر و دوازده با طب سنتی راه های زیادی وجود دارد. درمان های خانگی زخم اثنی عشر شامل موارد زیر می باشد:

بهبود زخم معده با مصرف مواد غنی از فیبر: جو دوسر، عدس، هویج، لوبیا؛ سویا از موادی هستند که سرشار از فیبر بوده و در کاهش دلایل بروز زخم های دوازدهه موثر هستند.

درمان های خانگی زخم اثنی عشر یا دوازده یا زخم معده با طب سنتی

مصرف چای های گیاهی برای درمان زخم دوازدهه: خواص چای بابونه سرد و چای قاصدک ولرم می تواند به بهبود هر نوع عفونت کمک نماید. این چای های گیاهی را دوبار در روز و با فاصله زمانی مناسب از یکدیگر بنوشید. حتی در صورت مشکوک بودن به وجود این زخم، مصرف روزانه این دمنوش ها سبب پاک نگه داشتن سیستم داخلی و گوارش بدن و دفع هر نوع باکتری از بدن می گردد.

درمان زخم اثنی عشر با مصرف عسل طبیعی: عسل طبیعی را می توان به شیوه های مختلف در رژیم غذایی روزانه خود بگنجانید. عسل سبب کاهش التهاب معده شده و برای سلامتی مفید است. همچنین به بدن برای مقابله در برابر بیماری ها و آلرژی ها کمک می کند.

مصرف ویتامین A جهت بهبود زخم های گوارشی: هر نوع میوه ای که غنی از این ویتامین باشد باید به طور منظم مصرف شود. از جمله هندوانه؛ پرتقال، هلو، آب هویج، تمشک بهترین نمونه میوه ها می باشند.

تاثیر و نتیجه بخش بودن این درمان های خانگی زخم اثنی عشر در افراد مبتلا، با توجه به شدت زخم یا علت اصلی بروز زخم متفاوت می باشد. هر چه درمان زخم اثنی عشر این مشکل گوارشی بیشتر عقب انداخته شود، بیماری تا مرحله پیشرفته تر پیش می رود و جدی و وخیم تر می شود. فرد مبتلا باید اقدامات احتیاطی لازم را به صورت مداوم تا زمان بهبود کامل زخم انجام دهد.

راه های پیشگیری از بروز زخم اثنی عشر ، زخم معده و زخم دوازدهه

به طور کلی زخم دوازدهه عارضه ای است که در صورت معالجه و درمان زخم اثنی عشر به موقع؛ می توان از پیشرفت آن جلوگیری نمود. ولی اگر به این بیماری ابتلا ندارید و نگران این هستید که به آن دچار نشوید؛ بهتر است برنامه ریزی دقیقی برای تغییر سبک زندگی خود داشته باشید. از جمله این که عصبانیت خود را کنترل کرده و کمتر حرص بخورید.

همچنین استرس که عامل اصلی بسیاری از بیماری های گوارشی است را از خود دور کرده و با آرامش غذا بخورید. غذا را نیز خوب بجوید تا هضم راحت تری داشته باشد و تا حد ممکن غذاهای تند کمتر مصرف کنید.

منبع: arga-mag.com

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پنج × یک =