فهرست عناوین
همانطور که می دانید یکی از شایع ترین علائم حاملگی در بانوان احساس خستگی و ضعف در بارداری است که اغلب در سه ماهه اول و سه ماهه سوم بارداری مشاهده می شود. این خستگی و ضعف در بارداری دارای شدت متفاوتی در افراد است و شما بایستی بر همین اساس برای درمان ضعف های بارداری اقدام نمایید.
نشانه های تشخیص احساس ضعف و خستگی در بارداری
بهتر است بدانید که خستگی و ضعف در بارداری در واقع یکی از نشانه های شایع در دوران حاملگی به شمار می آید که از فردی به فرد دیگر و یا بارداری به بارداری دیگر متفاوت است. به گونه ای که برخی از زنان ممکن است در کل دوران بارداری خود احساس خستگی نکنند اما در مقابل برخی دیگر ممکن است احساس خستگی و ضعف در بارداری داشته باشند.
با وجود اینکه احساس خستگی و بی حالی در طول بارداری متغیر است اما با این حال اغلب زنان احساس خستگی بیشتری نسبت به حالت معمول خواهند داشت. لازم به ذکر است که خستگی و ضعف در دوران حاملگی در سه ماهه ی اول شایع تر است و معمولا در طول سه ماهه ی دوم کاهش یافته و در سه ماهه ی سوم مجددا باز می گردد.
علت اصلی خستگی و ضعف در بارداری چیست؟
به صراحت می توان گفت که در دوران حاملگی علاوه بر تغییرات هورمونی، تغییرات فیزیکی و احساسی نیز سطح انرژی شما را کاهش می دهند و موجب می شوند در بارداری احساس خستگی، ضعف و لرزش بدن را تجربه کنید. با این حال در ادامه به دلایل طبیعی احساس خستگی و ضعف در بارداری در طول ماه های مختلف پرداخته ایم.
در طول سه ماهه اول ممکن است برخی از موارد فوق در بروز خستگی و ضعف در مادران دخیل باشند:
ایجاد جفت در طول سه ماهه اول بارداری: جفت اندامی است که می تواند مواد مغذی و اکسیژن مورد نیاز برای رشد و شکوفایی نوزاد را تامین نماید. مطمئنا ایجاد جفت انرژی زیادی از بدن شما می گیرد و به همین خاطر با دل ضعفه در روزهای اول بارداری مواجه خواهید شد.
تغییرات هورمونی: خستگی و ضعف در بارداری و حاملگی تا حد زیادی به دلیل افزایش تولید هورمون پروژسترون می باشد که از بارداری شما حمایت می کند و تولید شیر مورد نیاز برای شیردهی در آینده را تا حد زیادی افزایش می دهد. همچنین تغییرات هورمونی می توانند موجب بروز آشفتگی خلق و خو مادر نیز شوند.
افزایش خون رسانی: پمپاژ خون اضافی به منظور تامین مواد مغذی و اکسیژن کودک می تواند موجب ایجاد احساس ضعف و خستگی در دوران حاملگی شما شود.
سایز تغییرات فیزیکی: از ماه های اول بارداری، متابولیسم بدن و ضربان قلب مادر افزایش می یابد و در مقابل قند خون و فشار خون کاهش خواهند یافت. به همین خاطر اغلب تمایل خواهید داشت تا از مواد مغذی و آب بیشتر استفاده نمایید تا گرسنگی و ضعف شدید تان کنترل شود.
توجه داشته باشید که معمولا ضعف در دوران حاملگی با شروع ماه هفتم به بعد ناشی از موارد فوق خواهد بود:
افزایش سرعت رشد ارگان های بدن نوزاد: معمولا در این شرایط شما وزن بیشتری را نسبت به ماه های قبل حمل می کنید و بدن تان انرژی بیشتری صرف خواهد کرد.
استرس و اضطراب شدید: نزدیک تر شدن به زایمان و افزایش مسئولیت هایی مانند شغل و نگهداری از فرزندان دیگر می تواند موجب افزایش نگرانی های شما شود. معمولا اضطراب مزمن با خستگی و ضعف در بارداری همراه خواهد بود.
بی خوابی در دوران حاملگی:
عوارضی مانند سوزش سر دل بارداری، کمردرد در بارداری و سندرم پای بی قرار در سه ماهه سوم بارداری به سراغ شما خواهد آمد و مانع از تجربه یک خواب راحت می شوند. در این مدت زمان ممکن است هر روز احساس ضعف بدنی، خستگی و بی قراری داشته باشید.
البته با وجود اینکه خستگی یکی از نشانه های رایج در دوران حاملگی می باشد اما احساس ضعف شدید چندان طبیعی نیست و می تواند نشانهای از یک بیماری زمینه ای باشد به ویژه اگر با تب، درد قفسه سینه و مشکل در تنش یا ناتوانی در انجام فعالیت های معمول روزانه همراه شود. در ادامه برخی از مهم ترین دلایل بالقوه برای خستگی و ضعف در بارداری را شرح داده ایم.
دیابت بارداری: بدن شما ممکن است در دوران حاملگی به هورمون انسولین تا حد زیادی مقاوم شود که می تواند موجب احساس ضعف و خستگی در حاملگی شدید گردد. از علائم دیگر دیابت بارداری می تواند به تشنگی شدید و تکرر ادرار اشاره کرد. به همین دلیل سلامت مادر و کودک به شکل مرتب باید چک شود.
عفونت های بارداری: باردار بودن می تواند بدن شما را در برابر عفونت هایی مانند عفونت مجاری ادرار و یا واژینال آسیب پذیرتر کند. در این شرایط بدن برای مبارزه با عفونت نیاز به انرژی بیشتری خواهد داشت و به همین خاطر شما احساس خستگی و ضعف در بارداری می کنید.
بروز کم خونی در حاملگی: همچنین کمبود آهن نیز می تواند موجب شود که تعداد گلبول های قرمز کافی برای انتقال اکسیژن به بافت های خود و جنین نداشته باشید و در نتیجه احساس خستگی، سبکی سر و ضعف کنید.
مشکلات تیروئید بارداری: کاهش یا افزایش هورمون تیروئید می تواند موجب ضعف بدن، خستگی، نوسانات وزن، تحریک پذیری و افسردگی و بی حالی در دوران حاملگی شود.
سندرم مضمن خستگی و ضعف در بارداری:
در موارد نادرتر نیز ممکن است خستگی شدید نشانه ای از سندرم خستگی مزمن باشد. در حالی که این شرایط معمولا برای جنین مضر نیستند اما می توانند با شکل جدی تری از تهوع صبحگاهی به نام هایپرامسیس گراویداروم مرتبط باشند.
به همین خاطر حائز اهمیت است که به دنبال علت ضعف و گرسنگی در دوران حاملگی تان باشید و حتما در این زمینه با پزشک متخصص زنان و زایمان مشورت نمایید.
راهکار های مفید و موثر برای درمان خستگی و ضعف در بارداری و حاملگی
از آنجایی که رشد یک نوزاد به بدن شما آسیب وارد می کند بایستی سیگنال هایی مانند احساس خستگی و ضعف در بارداری که بدن تان برای شما ارسال می کند را مورد توجه قرار قرار دهید و از شریک زندگی تان کمک بخواهید. برای درمان خستگی و ضعف در بارداری به هیچ وجه خودسرانه به سراغ مصرف داروهای بدون نسخه حتی انواع مکمل های گیاهی نروید. در ادامه سعی کرده ایم تا راهکارهای موثری را برای رفع خستگی در دوران بارداری شرح دهیم.
-
در دوران حاملگی باید به مقدار کافی استراحت کنید
اغلب زنان باردار بایستی حداقل ۸ ساعت را در رختخواب بگذرانند و هدفشان حداقل ۷ ساعت خواب در طول شب باشد. در صورت امکان سعی کنید کمی زودتر از حد معمول بخوابید. حتی یک ساعت خواب بیشتر در شب تفاوت زیادی در سطح انرژی شما در طول روز ایجاد خواهد کرد.
اگر تمام روز را سرکار هستید چرت زدن در زمان ناهار می تواند کمک زیادی به رفع ضعف بدنی تان بکند. احتمالا احساس خواهید کرد که دراز کردن پاها پشت میز به شما انرژی مضاعفی می دهد. البته که این کار به رفع تورم پاها در ماه آخر حاملگی نیز کمک شایانی می کند.
توصیه می شود که پیش از خواب شبانه فضای مناسبی را برای استراحت مطلوب ایجاد نمایید. برای اینکه بدن تان به خوابی عمیق برود بهتر است پنجره ها را با پرده بپوشانید، ساعت های دیجیتال و چراغ ها را کاملا خاموش کنید و دمای اتاق خواب را کمی خنک تر از بقیه خانه تنظیم نمایید.
-
اهمیت مصرف غذاهای سالم در دوران بارداری
با وجود اینکه آغاز بارداری می تواند با کاهش فشار خون و قند خون همراه شود اما کمبود خواب نیز می تواند موجب افزایش قند خون شده و خطر ابتلا به دیابت بارداری را تا حد زیادی افزایش دهد. پس بهتر است سطح قند خون و انرژی تان را با خوردن مکرر مانند شش وعده غذایی کوچک در طول روز متعادل نگه دارید.
همچنین مصرف مداوم وعده های غذایی که سرشار از مواد مغذی، کربوهیدرات های پیچیده و پروتئین هستند به مبارزه با خستگی و ضعف در بارداری کمک شایانی خواهند کرد که پیشنهاد ما یک میان وعده شامل یک قاشق غذاخوری کره بادام زمینی بر روی نان تست گندم به همراه توت های ترکیب شده با ماست یونانی خواهد بود.
همچنین می توانید برای افزایش فشار خون خود از مصرف همزمان غذاهای شور و شیرین بهره مند شوید. در این مدت حتما اطمینان حاصل کنید که کالری کافی دریافت می کنید. یک رژیم غذایی و تغذیه متعادل و سالم کلید یک بارداری سالم خواهد بود.
-
تاثیر فعالیت بدنی آرام در حاملگی
مطمئنا در کنار استراحت کردن، فعالیت بدنی نیز در کاهش ضعف در دوران حاملگی و خستگی بسیار موثر خواهد بود توصیه می شود که حتما پیاده روی در جنگل، دویدن آهسته در اطراف پارک، شرکت در یک کلاس یوگای دوران حاملگی و یا حتی یک پیاده روی سریع و کوتاه تا فروشگاه مواد غذایی را در برنامه روزانه خود جای دهید.
شما با این کار نه تنها احساس شادابی بیشتری خواهید داشت بلکه شب ها نیز بهتر می خوابید و علاوه بر این ورزش هم برای شما و هم برای سلامت جنین تان مفید خواهد بود.
-
درمان خستگی و ضعف در بارداری با طب سوزنی
به طور کلی اگر ضعف در بارداری شما علتی طبیعی دارد و واقعا برایتان آزاردهنده است می توانید از درمان های طبیعی و خانگی و طب سوزنی استفاده کنید. بر اساس مطالعات محققان قرار دادن سوزن در نقاطی که با اعصاب خاصی مطابقت دارد منجر به ترشح اندورفین می شود و ممکن است به کاهش احساس خستگی و ضعف در بارداری و همچنین سایر علائم مانند سردرد، حالت تهوع و کمردرد کمک نماید.
نظرات کاربران